09, Osann-Monzel - Bernkastel-Kues

zondag, 7 mei 2017

Lengte 15 KM + 405 m - 426 m


In deze relatief korte etappe zitten een paar steile afdalingen. Vooral als de ondergrond nat of vochtig is kunnen hier wandelstokken een welkom hulpmiddel zijn om zonder kleerscheuren of erger beneden te komen.
Vanaf Gasthaus zur Traube lopen wij in zuidelijke richting door Monzel en aan het einde van de bebouwing in oostelijke richting, parallel aan de Mosel, omhoog de wijnbergen in. Al na amper 1 KM komen wij bij een mooi uitzichtpunt van waaruit wij Osann-Monzel en de markante ligging van het kerkje van Kesten kunnen bewonderen. Na deze korte adempauze met uitzicht klimmen wij verder naar de Brauneberg (255 m). Op de flank van de Brauneberg groeien de Riesling druiven waarvan de bij wijnkenners bekende wijn "Brauneberger Juffer-Sonnenuhr" wordt gemaakt. Op de top van de Brauneberg houden wij even pauze om te genieten van het grandioze uitzicht. Als wij afdalen zien we richting het oosten het bezienswaardige eindpunt van deze etappe, Bernkastel-Kues. Maar de weg daar naar toe is nog lang en af en toe spannend. Eerst gaat het door een bos steil bergaf naar de brug over de Mosel die ons naar Mülheim brengt. In Müllheim zijn er bij de plaatselijke horeca gelegenheden mogelijkheden om iets te eten of te drinken.
Uitgerust klimmen wij vanuit Müllheim naar het Helenen Kloster en hebben onderweg een aangenaam uitzicht op het aan de andere kant van de Mosel gelegen plaatsje Lieser en het prachtige kasteel van Lieser. Van het Helenen Kloster is jammer genoeg niet meer heel veel over. Vlak bij het klooster ontmoette Franz Ludwig Niessen in november 1813 Napoleon en betaalde een aanzienlijk bedrag om zijn dorp voor voor plunderingen door het leger van Napoleon te beschermen.
In de voetsporen van Napoleon wandelen wij op nagenoeg gelijkblijvende hoogte verder. Maar al snel moet er weer geklommen worden voorbij aan de Andeler Hütte (270 m) naar Bachtal (302 m). Van hieruit hebben wij een machtig uitzicht op Burg Landshut en kunnen ons al verheugen op de heerlijke wijn die wij daar geen drinken. Maar voor dat het zover is moeten wij eerst nog een beetje klimmen en daarna steil afdalen tussen imponerende rotsen naar de Annakapelle. Als er tijd en interesse is kunnen wij de Annakapel en de onder de kapel liggende kruiswegstaties iets uitvoeriger bekijken. Vanaf de Annakapel is het niet meer ver naar Burg Landshut waar de Moselwijn op ons wacht. Hopenlijk kunnen wij op de romantische binnenplaats van Burg Landshut in het zonnetje genieten van bijvoorbeeld een of meerdere glazen "Brauneberger Juffer-Sonnenuhr" of "Bernkasteler Doctor". Ons verblijf bij Burg Landshut is helaas tijdelijk want wij moeten afdalen naar onze eindbestemming Bernkastel-Kues. Tijdens de afdaling zullen sommigen zich afvragen: Is de afdaling naar Bernkastel-Kues werkelijk zo steil of komt het door de wijn?
Afhankelijk van weer, tijd en interesse kunnen wij het pittoreske Bernkastel-Kues meer of minder uitvoerig ontdekken. Er is in Bernkastel o.a. een wijnmuseum. De bekendste wijn van Bernkastel is de wijn gemaakt van druiven uit de wijnberg "Doctor". De wijnberg heeft de naam "Doctor" gekregen nadat de ernstig zieke Aartsbisschop Boemund III rond 1300 door geen enkel medicament beter werd. Uit wanhoop probeerde de Aartsbisschop het met wijn uit Bernkastel en tot ieders verrassing verliep de genezing snel en voorspoedig. Het beste bewijs dat iedere wijn een goede "dokter" is, is de blakende gezondheid van onze RATAKA-Wijnkoningin.

Vanaf Bernkastel-Kues gaan wij per taxi terug naar de "Mitfahrerparkplatz" langs de Autobahn A1 op de Mehringerhöhe.                                Burg Landshut en op de achtergrond Berkastel-Kues


Het verloop en het hoogteprofiel van de etappe(s) kun je hier bekijken