08, Trittenheim - Osann-Monzel

zaterdag 6 mei 2017,

Lengte 22 KM     + 593 m / - 538 m


Over het originele Moselsteigtraject is deze etappe 26 KM lang met 771 hoogtemeters klimmen en 707 hoogtemeters dalen. Wij van BEWEB bieden als speciale service een softe variant aan van deze etappe zodat de kans dat de meesten voor het donker in Osann-Monzel aankomen aanmerkelijk toeneemt. Als er harde bikkels zijn die het originele traject willen lopen dan kan dit. De enige consequentie die dit heeft is dat de uitslovers 's morgens een uur eerder moeten vertrekken. Twee uur later komt iedereen weer bijelkaar bij de "Marterkapelle" in Neumagen-Dhron. De uitslovers moeten wel zelf hun weg zoeken want wij van BEWEB blijven voor de benodigde begeleiding en de broodnodige psychologische ondersteuning bij de "gezelligheidswandelaars".

Vanaf Gutshotel Galerie Riesling lopen wij richting de Mosel over de Moselbrug en dan linsaf over het fiets/wandelpad langs de Mosel naar de "Marterkapelle". Bij deze Martelarenkapel ontmoeten wij misschien een of meerdere martelaren die het originele Moselsteigtraject hebben gevolgd.
Als er behoefte aan is kunnen wij in het iets verder gelegen Neumagen-Dhron iets drinken en als wij geluk hebben de replica van het Romeins wijnschip "Stella Noviomagi" bewonderen. Wij gaan in Neumagen-Dhron over de brug en al snel moeten wij, zelfs in de softe uitvoering van deze etappe, beginnen aan een pittig klimmetje naar de hoogte "Weisslei" (389 m). Wij dalen af naar de prachtig liggende "Spoarkapelle" waar de gelovigen een kaarsje kunnen opsteken voor het goede doel. In het iets lager gelegen "Haus Moselblick" is het de hoogste tijd voor een glas heerlijke Moselwijn. Na de deze rustpauze dalen wij gemoedelijk verder af naar de "Sauerbrunnen" (160 m). Dit is een waterput uit de Romeinse tijd. Vlakbij is ook een schuilhut waar we alweer een rustpauze houden. Hier kunnen ook de schoenen uit om de voeten een aangename afkoeling te geven in de aanwezige "Wassertrettstelle". Na deze verfrissende rustpauze is de laatste klim naar het Plateau waarop Osann-Monzel ligt zelfs voor "gezelligheidswandelaars" een kleinigheid. Wij overnachten in Gasthaus zur Traube in Osann-Monzel.

     Stella Noviomagi


                                                       Gaststätte und Gasthaus zur TraubeHet verloop en het hoogteprofiel van de etappe(s) kun je hier bekijken