10, Ürzig - Bernkastel-Kues


Vrijdag, 04-05-2018

Lengte 19,4 KM,  + 552 m    - 624 m

Wij parkeren de auto's in de buurt van het kleine station van Ürzig. Het station ligt in het buitengebied ca. 2 KM ten noorden van Ürzig langs de weg L57.
Adres: Bahnhof Ürzig, Bahnhofstr. 5, 54539 Ürzig

Wij lopen deze niet te onderschatten etappe in zuidelijke richting, dus stroomopwaarts. Dat is een voordeel want in noordelijke richting is de etappe nog iets zwaarder.
Vanaf het station zijn we binnen een kwartier op het Moselsteigtraject en al snel komt de nog in aanbouw zijnde "Hochmoselbrücke" in beeld. Voor en tegenstanders van dit gigantische bouwproject vliegen elkaar nog steeds in de haren. Feit is dat de brug door zijn hoogte en omvang beeldbepalend is en het romantische beeld van de Mosel hier voor goed geschiedenis is. Ook de Moselsteig is slachtoffer geworden van de "Hochmoselbrücke" want wij moeten vanwege de bouwwerkzaamheden een kleine omleiding volgen.
Vanaf de Rachtiger berg (234 m) dalen wij af naar het Klooster Machern. Hier hebben wij de mogelijkheid om een vers getapt glas bier te drinken uit de eigen Kloosterbrouwerij. Misschien hebben ze ook wel koffie! In het klooster is ook een speelgoed- en iconenmuseum gevestigd, maar daar hebben wij vandaag geen tijd voor. Na deze kleine pauze steken wij de Mosel over naar Zeltingen-Rachtig (123 m). Wij stijgen pittig naar een hoogte van 320 meter en hebben een prachtig uitzicht over het plaatsje Wehlen aan de overkant van de Mosel.
Wij komen langs het gehucht Graacher Schäferei dat als een soort adelaarsnest boven de Mosel ligt. Als er behoefte is aan "Kaffee und Kuchen" moeten wij proberen of Kemmer's Panoramahotel ons iets wil serveren. Vanaf Graacher Schäferei moet er weer geklommen worden naar het uitzichtpunt Maria Zill (405 m). Bij helder weer zien wij Bernkastel-Kues als een soort speelgoed miniatuur stadje beneden langs de kronkelende Mosel liggen. Dan rest nog de steile en relatief lange afdaling naar Bernkastel-Kues waar wij een jaar geleden gestopt zijn.

Vanaf Bernkastel-Kues gaan wij met de bus naar ons overnachtingsadres in Erden:
Weingut Kaufmann-Schneider
Fährstr. 2-4
54492 Erden
Tel. 0049 65324624

Avondeten doen wij in Erden om ca. 18:30 uur bij een restaurant op enkele minuten loopafstand van ons overnachtingsadres. Na 20.00 uur is er op Weingut Kaufmann-Schneider een kleine gezellige "Weinprobe" waarbij wij een aantal wijnen van het Weingut kunnen proeven en er door de familie Kaufmann-Schneider een poging wordt gedaan om onze kennis over druiven, wijn en wijnproductie wat op te frissen en indien nodig op peil te brengen. Als de "Weinprobe" niet ontaard in een wijnzuipfestijn (en die kans is zonder de RATAKA-Wijnkoningin vrijwel nihil) dan zitten de kosten voor de "Weinprobe" reeds in de kamerprijs.

De Bus (VRT Verkehrsverbund Region Trier) vertrekt in Bernkastel-Kues vanaf Alterbahnhof Forum aan de Friederichsstr.

Vertrektijden: 15:18 17:45
Aankomst in Erden: 15:39 18:04
Haltes:
Wehlen, Brücke (ooskant van de Mosel)
Zeltingen-Rachtig, Brücke
Zeltingen-Rachtig, Ort
Ürzig. Mühle
Erden


Het verloop en het hoogteprofiel van de etappe(s) kun je hier bekijken