Overzicht van de totale Moselsteig, Perl - Koblenz

De lengte van de totale Moselsteig van Perl tot Koblenz is 365 km. Het aantal hoogtemeters stijging van Perl tot Koblenz is 10399 m en het aantal hoogtemeters daling is 10670 m. Het laagste punt van de route is 65 m en het hoogste punt is 425 m. Bij de etappes, zoals ze officieel zijn ingedeeld, variëren de te overwinnen hoogtemeters van 160 m. tot max. 870 m. Het zijn over het algemeen korte, maar soms wel tamelijk steile klimmetjes en afdalingen.


Moezel, Mosel, Moselle


Lengte544 km
Hoogte (bron)735 m
Debiet290 m³/s
Stroomgebied35.000 km²
VanVogezen
NaarRijnKoblenz
Stroomt doorVlag van Frankrijk FrankrijkVlag van Luxemburg LuxemburgVlag van Duitsland Duitsland

De Moezel (Duits: Mosel, Frans: Moselle) is een rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland (deelstaten Saarland en Rijnland-Palts). Via de Our en de Sûre wateren ook stukken van België af in de Moezel en Rijn. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

De naam 'Moezel' komt van het Latijnse Mosella, een verbastering van het Keltische Mosea. Mosella is een verkleinwoord van de deels parallel stromende rivier deMaas (Latijn: Mosa)

In Frankrijk stroomt de Moezel door drie departementen van de regio Lotharingen:
Vosges, met de steden Le Thillot, Remiremont, Éloyes, Épinal, Thaon-les-Vosges, Châtel-sur-Moselle, Charmes
Meurthe-et-Moselle, met de steden Bayon, Neuves-Maisons, Pont-Saint-Vincent, Toul, Dieulouard, Pont-à-Mousson
Moselle, met de steden Ars-sur-Moselle, Metz, Maizières-lès-Metz, Hagondange, Yutz, Thionville, Cattenom, Sierck-les-Bains

Tussen het plaatsje Schengen en de monding van de Sauer (Sûre) vormt de Moezel de Luxemburgs-Duitse grens. De rivier staat hier als Condominium onder volledig gedeelde soevereiniteit. Luxemburgse stadjes aan de Moezel zijn Remich, Grevenmacher en Wasserbillig. De voornaamste Duitse steden aan de Moezel zijn Konz, Trier, Schweich, Leiwen, Piesport, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell, Cochem, Dieblich en Koblenz.

De belangrijkste zijrivieren:
in Frankrijk: de Moselotte, de Vologne, de Madon, de Meurthe, de Rupt de Mad, de Seille, de Orne, de Fensch en de Gander
in Luxemburg: de Sûre of Sauer, de Syre en een reeks beekjes: Laafbaach, Leiteschbaach, Rouderbaach, Gehaansbaach, Kelsbaach, Donverbaach, de Aalbaach, de Kurlerbaach, de Duelemerbaach
in Duitsland: de Saar, de Sauer of Sûre, de Ruwer, de Kyll, de Salm, de Lieser en de Alf.

Tussen de monding van de Sauer en de stad Trier bevindt zich de monding van de Saar, de voornaamste zijrivier van de Moezel. Vanaf Trier legt de rivier een zeer bochtig traject af, dat de scheiding vormt tussen twee middelgebergten: de Eifel op de linkeroever en de Hunsrück op de rechter.

Langs de Moezel bevindt zich een belangrijk wijnbouwgebied waar de moezelwijn zijn herkomst heeft.

De Moezel werd in 1967 van het Franse Metz tot Koblenz als vaarweg met achttien schutsluizen vrijgegeven.

Eveneens tussen Metz en Koblenz ligt de Moselradweg, een lange-afstandsfietsroute van 311 km langs de Moezel.

bron: wikipedia

Het Logo

Het opvallende Moselsteig Logo staat symbool voor de langs de Mosel voorkomende leisteen (Schiefer) en de gestapelde muren uit leisteen van de terassen in de vaak zeer steile wijnbergen.





Het Logo van de toevoerroutes naar de Moselsteig is bruin van kleur.

Het Logo van de Seitensprünge is goen van kleur. Dit zijn korte wandelroutes die grenzen aan de Moselsteig. Bij de Saar-Hunsrücksteig worden deze wandelroutes Traumschleifen genoemd.


Saar-Hunsrücksteig

Met weemoed hebben wij op 10 oktober 2015 in Idar-Oberstein afscheid genomen van de schitterende Saar-Hunsrücksteig. Tijdens het afscheidsdiner bedankte Jo, met een aangrijpende speech, namens ons allemaal het organisatieteam, bestaande uit Ricky, Anka en Jan. Dankzij de vele cadeau's die het oganisatieteam daarna ontving zijn ze nu steenrijk.