In mei 2016 zijn de RATAKA's begonnen aan de Moselsteig, een 365 km lange wandelroute langs de Mosel. De Moselsteig gaat door boomgaarden, bossen, wijngaarden en pittoreske plaatsjes met traditionele vakwerkhuizen. Er is langs de Mosel een eeuwenoude wijncultuur. Er zijn veel gezellige wijnlokalen waar je kunt genieten van de heerlijke Moselwijnen. In Oktober 2019 bereikten de RATAKA's het einde van de Moselsteig bij het Deutsches Eck bij de monding van de Mosel in de Rhein.
Neue Moselweinkönigin ist Lisa Schmitt aus Leiwen. Sie konnte sich am Abend in Trier gegen die Zweitplatzierte Sarah Schmitt aus Konz-Filzen und Anna Maria Dehlen aus Müden durchsetzen.
Lisa Schmitt repräsentiert ein Jahr lang den Wein von Mosel, Saar und Ruwer im In- und Ausland.
Die 21jährige Winzertochter tritt die Nachfolge von Lena Endesfelder aus Mehring (Kreis Trier-Saarburg) an. Der Jubel in der Trierer Europahalle kannte keine Grenzen, als Weinbaupräsident Rolf Haxel gegen 22.00 Uhr den Namen der neuen Moselweinkönigin verkündete. Die mit zwei Bussen angereisten Fans von Lisa Schmitt aus Leiwen rannten zur Bühne und feierten den Sieg ihrer Kandidatin. Lisa Schmitt studiert Weinbau an der Hochschule in Geisenheim und ist amtierende Weinprinzessin der Römischen Weinstraße. Die Winzer und Weine ihres Heimatortes Leiwen repräsentierte sie von 2012 bis 2015 als Ortsweinprinzessin und Ortsweinkönigin. Bron: SWR.de Volksfreund.de
Ruim voordat wij op vrijdag 14 oktober 2016 ons Hotel "zur schönen Aussicht" op de Markusberg in Trier in het blikveld krijgen zien we iets noordelijker op de Markusberg al de bekende 40 meter hoge Mariazuil. Op zaterdagmorgen 15 oktober 2016 kunnen wij de Mariazuil van dichtbij bewonderen en tevens genieten van het prachtige uitzicht over Trier en de Moezel.
De Mariazuil gezien vanaf het terras van Hotel "zur schönen Aussicht".
De Mariazuil in de Duitse stad Trier is een neogotisch monument ter ere van de Heilige Maagd, de moeder van Jezus. Het beeld staat aan de linkerzijde van het Moezeldal op de zogenaamde Markusberg, op een hoogte van 300 meter. Inclusief sokkel is het monument met een hoogte van 40 meter in de verre omtrek zichtbaar. De zuil is het hoogste bouwwerk van Trier.
Geschiedenis:
Het monument werd opgericht in een periode van tegenstellingen tussen de Rooms-katholieke stadsbevolking en de Pruisisch-protestantse regering. Trier viel na het congres van Wenen tot groot ongenoegen van de katholieke bevolking toe aan het protestantse Pruisen. De kleine protestantse gemeenschap kreeg van de Pruisische regering de tot dan katholieke Jezuïuetenkerk toegewezen, hetgeen leidde tot verontwaardiging bij de katholieke bevolking die de kerk dan ook nadrukkelijk terugeiste. De gemoederen liepen zo hoog op, dat koning Frederik Willem IV van Pruisen zich met de zaak bemoeide en de kerk teruggaf aan de Rooms-katholieke Kerk. Voor de protestantse gemeenschap werd vervolgens de sinds de Franse tijd als kazerne in gebruik zijnde Constantijnbasiliek weer geschikt gemaakt voor de eredienst. Tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen begon de katholieke bevolking geld in te zamelen voor één van de hoogste Mariazuilen van Duitsland. Er werd in 1859 onder leiding van bouwmeester Joseph Weis met de bouw begonnen. Op 8 oktober 1866 wijdde bisschop Leopold Pelldram de zuil plechtig in. De nachtelijke belichting van het monument wordt ook tegenwoordig nog met vrijwillige giften gefinancierd.
Via een wenteltrap in de toren bereikt men een platform, dat oorspronkelijk bedoeld was voor bezoekers. Na een ongeluk in 1905 is de trap voor bezoekers afgesloten.
In het voorjaar van 2007 werd de Mariazuil in opdracht van het bisdom Trier volledig gerenoveerd. Na afsluiting van de werkzaamheden werd het monument op 14 september 2007 opnieuw ingezegend door bisschop Reinhard Max.